Wat is pigmentatie en hoe ontstaat het?

Wat is pigmentatie en hoe ontstaat het? - Skin / Scent

In de salon krijgen wij vaak mensen over de vloer die last hebben van hyperpigmentatie, daarom vonden wij het een mooie gelegenheid om het pigmentatie probleem onder de loep te nemen. Heeft ook last van pigmentatie? Dan is de uitgebreide ILUMA-lijn van Image Skincare misschien wat voor u. Deze lijn helpt in het proces om hyperpigmentatie te bestrijden. Maar wat is pigmentatie en hoe ontstaat het? Lees het hieronder!

Naast dat we houden van ons mooie bruine tintje in de zomer heeft het een hele belangrijke functie voor de huid namelijk: beschermen. De pigmentcel wordt getriggerd door Uv-straling, met name UV-A.

Om pigment(stoornissen) te begrijpen moeten we eerst de huid in duiken om dit process te snappen.

De pigmentcel (Melanocyt) geeft aan de huidcel (keratinocyt) een pakketje met gekleurde bescherming korrels (melanosomen). Dit proces genaamd: Melanogenese heeft één specifiek doel, namelijk: de celkern van de keratinocyt beschermen. Hier vinden de belangrijke processen plaats die te maken hebben met cel vernieuwing en herstel. Gaat dit niet goed? Dan zijn snel de tekenen van veroudering zichtbaar.

Fijn he? Zo’n beschermengel in uw huid ? Helaas is de beschermengel, de melanocyt, ook gevoelig voor triggers. Een op hol geslagen melanocyt, dat uit zich in de cosmetische stoorzenders: hyper-pigmentatie, hypo-pigmentatie, pigmentvlekken en ga zo maar door..

Wat triggered dan de melanocyt (pigmentcel)?

Trauma’s:

  • herstel van acné ook wel Postinflammatoire hyperpigmentatie genoemd
  • cosmetische behandelingen die TE diep zijn gegaan: denk aan microdermabrasie of chemische peelings
  • ontstekingsprocessen zoals: psoriasis of eczeem

Maar ook hormonen hebben een grote invloed op vorming van hyperpigmentatie, zoals:

  • zwangerschap waar 1 op 2 vrouwen te maken krijgen met hyperpigmentatie en waarbij 10-15 % van de vrouwen blijvende schade er aan overhoudt, genaamd Melasma
  • anticonceptie medicatie, vaak terug te vinden op de jukbeenderen

Ook medicatie heeft een grote invloed denk aan: pijnstillers (NSAID'S), antibiotica, en topische cortisonen.

Pigmentatie stoornissen die zichtbaar zijn op de epidermis, kunnen al maanden dieper in de huid gelegen zijn. Om pigmentatie aan te pakken is het belangrijk om te weten dat het in laagjes afgebroken word. Dit is mogelijk door behandelingen, producten en de juiste bescherming.

Bij Skin / Scent hebben we diverse behandelingen om pigmentatie aan te pakken namelijk:

  • peelings van Image skincare > op maat gemaakte peelings met huid-oplichtende ingrediënten onder andere melkzuur wat een bewezen positief effect heeft op hyperpigmentatie.
  • verwijderen door middel van de laser
  • verwijderen door middel van de plasma pen

Met de juiste thuisverzorging is er ook veel mogelijk om hyperpigmentatie aan te pakken. De gouden regel is: dagverzorging met een hoge SPF, exfoliëren om oppervlakkig pigment te verhelderen of te verwijderen, en stimulerende anti-aging verzorging te gebruiken.

Heeft u dit specifieke probleem? En wilt u er iets aan doen? Wij helpen u graag in een vrijblijvend intakegesprek om de mogelijkheden te bespreken en een persoonlijk behandelplan op te stellen met u.

0 comments

Snelle levering

Vóór 17:00 besteld, zelfde dag verzonden

Exclusieve topmerken

Alles vanuit eigen voorraad

Gratis verzending

Binnen Benelux vanaf €40!

Luxe cadeauservice

Met veel liefde ingepakt!
American Express Apple Pay Google Pay iDEAL Klarna Maestro Mastercard SOFORT Visa